您的位置在:首頁 > 免費電子報 > 電子報內容
解析電子報12月號 - 沈睡的記憶森林(中文翻譯更正)
回首頁會員登入 購物車查詢 Q&A聯絡我們
 
21
Wednesday
  The Capsula Mundi Project  沈睡的記憶森林
by Paul Hines
The environmental impact of death has inspired an innovative solution.
死亡對環境的衝擊啟發了一項創新的解決方案。

(右鍵可另存)

  Throughout the ages, death has been the only certainty. We will all, at some time, take our final breath, and as our heart beats for the last time, depart this world and go into the hereafter. The destiny of our soul has been debated endlessly by religion and discussed at length by philosophers and other thinkers. However, what becomes of our physical bodies is a lesser mystery. Our bodies are usually cremated or buriedbe it six feet under or at sea.
  As the world's population has doubled to seven billion in only half a century, the environmental impact of disposing of the departed has become an increasingly important issue that needs to be addressed. Burning bodies in coffins requires significant amounts of energy and creates plumes of smoke that pollute the air, while burials in tombs take up valuable space in overcrowded cities. One possible solution to the problem has been devised by Anna Citelli and Raoul Bretzel from Italy.
  The Capsula Mundi project is an organic and biodegradable burial capsule that will turn the deceased's body into nutrients for a tree. The body is placed in the fetal position inside an egg-shaped capsule made from potatoes and corn. The pods will then be buried beneath a tree chosen by the deceased.
  It is envisioned that thousands of memorial trees will replace cemeteries full of tombstones. This is in contrast to the current situation that requires trees to be chopped down in order to manufacture coffins and rocks to be mined to make tombstones. The concept is still in the planning stages but common sense tells us that this innovation will eventually take root.

1. What is mentioned about death?
(A) It is no longer a certainty.
(B) Only religious leaders and philosophers know what happens to our soul after we die.
(C) What happens after death is not agreed upon.
(D) What happens to our physical bodies is a mystery.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. What is the main reason why disposing of the dead has become an important issue?
(A) The world's population has increased dramatically.
(B) Space used for cemeteries is running out in overcrowded cities.
(C) Pollution has increased because of the population growth.
(D) More people want to be cremated.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. What is NOT true of the Capsula Mundi project?
(A) It is an idea developed by a couple of Italians.
(B) It could potentially solve a serious environmental problem.
(C) It is a solution to a growing problem.
(D) It has successfully been implemented in Italy.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. According to the article, what benefits does the Capsula Mundi project have by contrast with traditional methods of disposing of the departed?
(A) Trees will require less fertilizer to grow.
(B) Trees will be grown instead of chopped down.
(C) The deceased will no longer have to wait so long to be buried or cremated.
(D) Potatoes and corn will finally have a method of being recycled.



Grammar Tips

Our bodies are usually cremated or buried — be it six feet under or at sea.
注意
be it A or B  無論是 A 還是 B
Helen enjoys watching dance, be it ballet or modern dance.
海倫很喜歡欣賞舞蹈,無論是芭蕾舞還是現代舞。

精解字詞
  1. inspire vt. 激發,激勵
    衍: inspire sb to V  激勵∕啟發某人做……
    The book inspired Karen to major in archaeology at college.
    那本書啟發凱倫在大學時期主修考古學。
    *archaeology n. 考古學
  2. innovative a. 創新的,革新的
    Rachel's innovative photography won her worldwide acclaim.
    瑞秋創新的發明贏得了全世界的讚譽。
  3. certainty n. 確定性
    衍: with certainty  確定地
    I can't say with certainty whether or not Susan will come to the party.
    我沒有把握蘇珊是否會來參加該派對。
  4. destiny n. 命運
    Patrick strongly believes that we control our own destinies.
    派屈克堅信命運掌握在我們自己手中。
  5. debate vt. & n. 辯論;爭論
    The two teams debated the topic of whether cloning should be legal.
    這兩隊辯論複製生物是否合法這個議題。
    Anna excitedly told her parents that she had won the debate.
    安娜興奮地告訴父母自己贏得了那場辯論比賽。
  6. endlessly adv. 不斷地,無止境地
    No teenager wants to be known as the teacher's pet because he or she will be made fun of endlessly outside of class.
    沒有一位青少年想被冠上老師寵兒的稱號,因為他們在課堂外會不斷被別人嘲笑。
    *a teacher's pet  受老師寵愛的人
  7. bury vt. 埋葬;埋藏
    The volcano erupted, burying the entire town in a layer of ash.
    那座火山爆發,把整座城鎮埋在一層灰燼裡。
  8. double vi. 增加一倍 & vt. 使加倍
    The small town is booming and has doubled in size in the last 10 years.
    這座小鎮正蓬勃發展,在過去十年來規模拓展了一倍。
    Jason made some high-risk investments in the stock market and doubled his money in only three months.
    傑森在股票市場從事高風險的投資,短短三個月內賺了一倍的錢。
  9. address vt. 設法解決,處理
    The school addressed the issue of bullying by installing cameras in the hallways.
    校方藉由在走廊安裝監視器來解決霸凌問題。
  10. significant a. 重大的,重要的
    反: insignificant a. 不重要的
    The scientist made a significant discovery during his research.
    這位科學家在做研究時有了重大的發現。
    Space exploration has taught us how insignificant our planet is in the universe.
    太空探測讓我們知道我們的地球在宇宙中多麼渺小。
    *exploration n. 探測;探索
  11. valuable a. 珍貴的,寶貴的
    同: of value
    All the books in this library are valuable, particularly the ones on the top shelf.
    這間圖書館裡所有的書籍都很有價值,尤其是放在最上面那層架上的。
  12. devise vt. 設計,發明出
    Matt devised an ingenious solution to conserve energy at home.
    麥特想出一個節省家用能源的妙招。
    *ingenious a. 巧妙的,聰明的
  13. envision vt. 展望;想像
    We envision a bright and prosperous future for our new company.
    我們展望自己的新公司有個光明成功的未來。
  14. dramatically adv. 劇烈地,大大地
    衍: dramatic a. 大大的;戲劇性的
    Temperatures have been dropping dramatically due to the incoming storm.
    由於一場風暴即將來襲,氣溫一直在急遽下降。
    The movie is dramatic and full of intriguing characters.
    那部電影很有戲劇性且充滿了吸引人的角色。
    *intriguing a. 引人入勝的,令人感興趣的
  15. implement vt. 實施,執行
    Our new manager is planning to implement sweeping changes to the company.
    我們新經理打算在公司執行全面性的改革。
    *sweeping a. 全面的,廣泛的

粉絲團熱門話題 | hot topics
熱門活動 | hot event

2016年最後兩個月,常春藤歲末暖心特輯!
◆ 滿額1,000送「短版小飛機多功能收納護照包」滿2,000則送「自由鳥造型USB三段LED燈」
◆ 年度暢銷TOP20任三本79折
◆ 升學、檢定考試類單書79折!套書75折!

時代在走!秋流利英文要有!常春藤雜誌長訂優惠!
訂半年就送「韓版旅行收納組」一年則送「黑白貓不銹鋼真空保溫杯」!

掃一掃!免費常春藤微信Wechat”美式口語群”輕鬆開口說英文!

變身英語達人‧從『聽』免開始!獨家優惠!! 前進美國休士頓 NASA詹森大空中心,親眼目睹如電影場景般並深入了解太空人培訓內容,激勵學生勇敢設定人生目標並努力追求卓越!
優惠延長55折!
常春藤解析英語雜誌+Traveler旅人。時。光護眼枱燈聯訂優惠!
週年慶強檔,錯過再等3年!
常春藤英語雜誌搭配Wicked Raven 旅行者系列 頭戴式耳機!!讓您學習加分!
 
人氣預購 | Pre-Order
 

繼《英語從頭學》後,又一讀者必 Buy 的口語聖經!

 
嚴選新書 | new arrival
 
   
 
單字小舖

depart vt. & vi. 離開;出發
hereafter n. 將來;未來
philosopher n. 哲學家
cremate vt. 火葬
six feet under  六尺之下(喻人死亡後被埋葬)
disposing n. 處理,處置
plume n. 羽狀物(如煙霧等)
burial n. 埋葬;葬禮 & a. 埋葬的
overcrowded a. 過度擁擠的
biodegradable a. 生物能分解的
capsule n. 膠囊
deceased n. 亡者 & a. 已故的
nutrient n. 營養物,養份(可數)
衍: nutrition n. 營養(不可數)
fetal a. 胎兒的
pod n. 容器;吊艙
cemetery n. 墓地,公墓
mine vt. & vi. 採礦
potentially adv. 潛在地
fertilizer n. 肥料

片語小舖
  1. at length  詳細地
    同: in detail
    Sarah described how she got robbed at length.
    莎拉詳細地描述她遭搶劫的過程。
  2. take up...  佔據……(空間或時間)
    The table takes up too much space in the dining room.
    這張桌子佔據飯廳太多空間。
  3. in contrast to...  與……成對比∕對照
    contrast n. 對比,對照
    In contrast to David's fast-paced lifestyle, mine seems rather dull.
    與大衛快節奏的生活方式相對照之下,我的生活顯得相當無趣。
  4. chop down... / chop... down  將……砍下
    The lumberjacks decided to chop down all the dead pine trees in the forest.
    伐木工們決定把這片森林中所有凋零的松樹砍掉。
    *lumberjack n. 伐木工人
  5. take root  生根;扎根;深植人心
    Democracy is taking root in that country.
    在那國家裡,民主已逐漸深入人心。
  6. agree upon / on...  同意∕贊成……
    The couple finally agreed on a date for the wedding.
    這對情人最後終於在婚期上達成共識。

中文翻譯&標準答案

沈睡的記憶森林
死亡對環境的衝擊啟發了一項創新的解決方案。
  千年萬載,死亡都是唯一的必然。我們都將在某個時間點嚥下最後一口氣、隨著我們的心臟跳動最後一下,離開這個世界並進入另一個世界。宗教向來對我們靈魂的命運爭論不休,哲學家和其他思想家們也對此詳盡地討論。然而,我們的肉體會變成什麼樣則是一個較小的謎團。我們的身體通常會被火化或埋葬 ── 無論是死後下葬或是撒在海上。
  由於世界人口在僅僅半個世紀以內就倍增至七十億,往生者處置方式所帶來的環境影響已經成為一項日益嚴重的議題,需要設法解決。焚燒棺材中的屍體需要大量的能源且會製造污染空氣的濃煙,而埋葬在墳墓又會佔用擁擠不堪城市中的寶貴空間。來自義大利的安娜‧西塔莉和雷歐‧布雷茲爾設計出這項問題的解決方案。
  蒙迪膠囊計劃是一種有機且生物所能分解的埋葬膠囊,它會將往生者的遺體轉變為樹木所需的養份。遺體會以胎兒般蜷縮的姿勢放置在由馬鈴薯和玉米製成的蛋形膠囊裡。膠囊狀容器接著會被埋葬在由往生者所選的樹木底下。
  可以預見上千棵紀念樹木將會取代滿地墓碑的墓園。這與現況完全相反,目前必須砍伐樹木以製造棺材並開採石頭以製作墓碑。這個概念目前仍然處於規劃階段,但常識告訴我們這種創新理念最終將會扎根。

1. 本文提及關於死亡的下列哪一點?
(A) 它再也不是必然。
(B) 只有宗教領導者和哲學家知道我們往生後,我們的靈魂會發生什麼事。
(C) 死後會發生什麼事眾說紛紜。
(D) 我們的肉體會發生什麼事情仍然是一團謎。
題解:根據本文第一段,宗教向來對我們靈魂的命運爭論不休,哲學家和其他思想家們也對此詳盡地討論,故 (C) 項應為正選。

2. 遺體處置方式成為一項重要議題的主要原因為何?
(A) 全世界的人口急遽增加。
(B) 在過度擁擠的城市中,用於墓園的空間即將短缺。
(C) 由於人口的成長,污染不斷增加。
(D) 更多人想要被火葬。
題解:根據本文第二段,由於世界人口在僅僅半個世紀以內就倍增至七十億,往生者處置方式所帶來的環境影響已經成為一項日益嚴重的議題,需要設法解決,故 (A) 項應為正選。

3. 關於蒙迪膠囊計劃,下列哪一項敘述不是正確的?
(A) 它是由兩位義大利人研發而成。
(B) 它有可能解決一項嚴重的環境問題。
(C) 它是一項日益嚴重問題的解決之道。
(D) 它已經成功地在義大利落實。
題解:根據本文最後一段,這個概念目前仍然處於規劃階段,與 (D) 項敘述不符,故為正選。

4. 根據本文,與傳統的遺體處置方式相比,蒙迪膠囊計劃有什麼益處?
(A) 樹木生長所需的肥料可望減少。
(B) 人們將會種植樹木而非將其砍伐。
(C) 不必等待多時才能埋葬或火化遺體。
(D) 終於有回收馬鈴薯和玉米的方法。
題解:根據本文最後一段,可以預見上千棵紀念樹木將會取代滿地墓碑的墓園。這與現況完全相反,目前必須砍伐樹木以製造棺材並開採石頭以製作墓碑,故 (B) 項應為正選。

答案:1. C 2. A 3. D 4. B

取消 / 訂閱電子報
此郵件為系統自動發送,請勿直接回覆,若需任何協助,請致電或 e-mail至客服信箱 service@ivy.com.tw,我們將立即為您服務!!
常春藤網路書城www.ivy.com.tw
電話: 02-23317600
補習班訂書:02-23317600(北北基及宜蘭 轉66 / 桃.竹.苗.台中及花.東 轉17
/ 南投.彰化以南 請改撥 02-2331761128
大專院校訂書 02-2331761151 國中以下及高中職轉 28
諮詢專線:0800-581-568   傳真:02-2381-0918
地址:台北市中正區忠孝西路一段33號2樓 (台北火車站 捷運 M7號出口)
客服信箱: service@ivy.com.tw   網頁設計:中壹資訊
常春藤英语集团 (常春藤大陆唯一官方网站) www.ivytw.com
南宁北极熊咨询有限公司 / 台湾常春藤有声出版有限公司
地址:南宁市青秀区民族大道157号财富国际广场C区34栋402
电话: 0771-5710819 / QQ:2757750711 / 電子信箱:2757750711@qq.com