讀取中
正在加載···
公開精選文章

✶在嘴巴裡跳呀跳的跳跳糖 The Rocks that Pop

The Rocks that Pop
#文意選填 #美食料理
11/23 解析英語

聽講解

 

聽朗讀

難度 收藏文章
在嘴巴裡跳呀跳的跳跳糖 The Rocks that Pop
被稱為跳跳糖的獨特美式糖果的故事很引人入勝。
>> 蛋控一定要知道!! 「溏心蛋」、「滑蛋」...各種蛋的英文怎麼說?
目錄 /
Tips & Analysis
/
中文翻譯(& 答案)

文意選填 | 無挖空完整文章(請點我) | 訂閱 IVY Engrest

        The story of the unique American candy called Pop Rocks is intriguing. The small, hard bits of candy that seem to “explode” in people’s mouths were invented in 1956 by William A. Mitchell, a chemist who worked for General Foods. The production process involves __1__ a sugar solution to carbon dioxide under high pressure, creating tiny bubbles of gas inside the candy after the liquid is cooled. When the candy is eaten and the saliva dissolves it, the bubbles burst instantly, resulting in a popping __2__ in the mouth.

        Despite its invention in 1956, it took the company a full two decades to officially __3__ Pop Rocks. Upon hitting the market, Pop Rocks became a huge hit among kids. In the first year alone, sales __4__ more than US$100 million. However, the massive success of Pop Rocks didn’t last long. In 1982, General Foods made the decision to discontinue the product due to __5__ sales. The dramatic drop in revenue was attributed to a number of factors, including a __6__ that Pop Rocks could cause the stomach to explode if mixed with soda, along with its relatively short shelf life. Regardless of the company’s relentless effort to __7__ the public of the candy’s safety, the fear spread through schools and parent groups across the US, causing sales to plummet .

 

>> 晃晃貓爆紅 療癒影片傳遞正能量 A Wobbly Cat Stumbles to Stardom

        A few years after the production of Pop Rocks was halted, Kraft Foods __8__ the recipe and rights and was determined to bring the candy back to the market. This turned out to be a wise decision and investment. Sales soon started to __9__ once again thanks to clarifying statements about the candy’s safety and longer expiration dates. Kraft Foods then __10__ Zeta Espacial S.A. to manage international production and distribution. Not only has the candy cleared its name and regained its popularity, but Pop Rocks are also now available in a variety of flavors in all parts of the world.

 

(A) declining (B) soar (C) rumor (D) launch (E) purchased

(F) sensation (G) totaled (H) convince ( I ) licensed (J) exposing

 

答案: 1.J 2.F 3.D 4.G 5.A 6.C 7.H 8.E 9.B 10.I

 


 

 ↓  完整文章版本(無挖空)

         The story of the unique American candy called Pop Rocks is intriguing. The small, hard bits of candy that seem to “explode” in people’s mouths were invented in 1956 by William A. Mitchell, a chemist who worked for General Foods. The production process involves exposing a sugar solution to carbon dioxide under high pressure, creating tiny bubbles of gas inside the candy after the liquid is cooled. When the candy is eaten and the saliva dissolves it, the bubbles burst instantly, resulting in a popping sensation in the mouth.

        Despite its invention in 1956, it took the company a full two decades to officially launch Pop Rocks. Upon hitting the market, Pop Rocks became a huge hit among kids. In the first year alone, sales totaled more than US$100 million. However, the massive success of Pop Rocks didn’t last long. In 1982, General Foods made the decision to discontinue the product due to declining sales. The dramatic drop in revenue was attributed to a number of factors, including a rumor that Pop Rocks could cause the stomach to explode if mixed with soda, along with its relatively short shelf life. Regardless of the company’s relentless effort to convince the public of the candy’s safety, the fear spread through schools and parent groups across the US, causing sales to plummet .

        A few years after the production of Pop Rocks was halted, Kraft Foods purchased the recipe and rights and was determined to bring the candy back to the market. This turned out to be a wise decision and investment. Sales soon started to soar once again thanks to clarifying statements about the candy’s safety and longer expiration dates. Kraft Foods then licensed Zeta Espacial S.A. to manage international production and distribution. Not only has the candy cleared its name and regained its popularity, but Pop Rocks are also now available in a variety of flavors in all parts of the world.

單字片語整理

Words in Use
clear
[klɪr]
adv. 清楚地
adj. 清澈的;晴朗的;清楚的
vt. 清理
intriguing
[ɪnˈtrigɪŋ]
adj. 迷人的,令人好奇的
dissolve
[dɪˋzɑlv]
vt. & vi. 溶解
burst
[bɝst]
vt. & vi. (使)爆破 / 炸
n. 爆破 / 炸,噴;(感情)爆發
revenue
[ˋrɛvə͵nju]
n. (政府)稅收;(公司)收入
attribute
[əˋtrɪbjʊt]
vt. 將……歸因於
relentless
[rɪˋlɛntlɪs]
a. . 不間斷的(= endless);不屈不撓的
halt
[hɔlt]
a. 磁的;磁性的;有吸引力的
n. 暫停,停止
vt. & vi. (使)停止,暫停
investment
[ɪnˋvɛstmənt]
n. 投資
clarify
[ˋklærə͵faɪ]
vt. 澄清,說明
distribution
[͵dɪstrəˋbjuʃən]
n. 分配;分布
chemist
[ˋkɛmɪst]
n. . 化學家
solution
[səˋluʃən]
n. 解決辦法;答案;溶液
saliva
[səˋlaɪvə]
n. 口水,唾液
discontinue
[͵dɪskənˋtɪnju]
vt. 停止,終止
plummet
[ˋplʌmɪt]
vi. 驟降,暴跌
regain
[rɪˋgen]
vt. 恢復;重新獲得
Practical Phrases
result in...
 引起 / 導致……
= contribute to
= lead to
= give rise to

Sometimes, hesitation can result in missed opportunities.
有時候,猶豫不決會造成錯失良機。

hit the market
 上市

The brand announced that its new product would hit the market in May.
該品牌宣布新產品將於五月上市

regardless of
 不論……、無論、儘管

Everyone is required to attend the meeting regardless of the typhoon.
儘管有颱風,每個人還是被要求出席會議。

be determined to V
 專心致志於...... / 下定決心做⋯⋯
= be intent on / upon + N/V-ing

Henry is determined to go abroad to further his studies. 
亨利已下定決心要出國深造。

clear one’s name
 洗刷汙名,還人清白
a shelf life
 (食品的)保存期(限)

This kind of cookie usually has a shelf life of six months.
這種餅乾的保存期通常是 6 個月。

an expiration date
 保存期限

To be on the safe side, always check the expiration 
date on the food package before you buy it.
為了保險起見,買東西前都要先查看一下食物包裝上的保存
期限

carbon dioxide
 二氧化碳

 

1. The production process involves exposing a sugar solution to carbon dioxide under high pressure, creating tiny bubbles of gas inside the candy after the liquid is cooled.

 理由 

a.空格前有及物動詞 involves(包含),而空格後有 名詞詞組 a sugar solution(糖液),故知空格應 置入及物動詞的動名詞形。

b. 選項中有 (A) declining 及 (J) exposing 符合條 件,本句旨在介紹跳跳糖的製作過程,可知讓糖液 在高壓下「暴露於」二氧化碳之中,這樣等該液體 冷卻後,就會在糖果內產生小氣泡,故答案應選 (J),置入後亦符合 “expose A to B” 的用法。

2. When the candy is eaten and the saliva dissolves it, the bubbles burst instantly, resulting in a popping sensation in the mouth.

 理由 

a. 空格前有不定冠詞 a 以及形容詞 popping(發出 啵啵聲響的),而空格後有介詞 in,故知空格應置 入單數可數名詞以被 popping 修飾。

b. 選項中有 (B) soar、(C) rumor、(D) launch 及 (F) sensation 符合條件,空格前一句提到跳跳糖 內有氣泡,可知當唾液將糖融化、裡頭的氣泡爆炸 後,會在嘴裡製造出啵啵的「感覺」,故答案應選 (F)。

3. Despite its invention in 1956, it took the company a full two decades to officially launch Pop Rocks.

 理由 

a. 空格前有引導不定詞片語的 to,而空格後有專有名 詞 Pop Rocks(跳跳糖),故知空格應置入原形及 物動詞。

b. 選項中有 (C) rumor、(D) launch 及 (H) convince 符合條件,本句以轉折詞 Despite(儘管)連接, 因此逗號前後應為相反狀況,可知儘管跳跳糖於 1956 年被發明,但該公司耗時整整二十年的時間 才正式「推出」該款糖果,故答案應選 (D)。

4. In the first year alone, sales totaled more than US$100 million.

 理由 

a. 空格前有名詞sales(銷售額),而空格後有數字more than US$100 million(一億多美元),且根 據本句提到的時間點,故知空格應置入過去式及物 動詞。

b.選項中有 (E) purchased、(G) totaled 及 (I) licensed 符合條件,空格前一句提到,跳跳糖一 上市就大受小朋友歡迎,可知其銷售「總額」在第一年就「達」到一億多美元,故答案應選 (G)。

5. In 1982, General Foods made the decision to discontinue the product due to declining sales.

 理由 

a. 空格前有片語介詞 due to,而空格後有名詞 sales (銷售量),故知空格應置入形容詞或可作形容詞 的分詞以修飾 sales。

b. 選項中有 (A) declining、(E) purchased 及 (I) licensed 符合條件,空格前一句提到跳跳糖的大 成功沒有持續太久,而本句前半指出通用食品公司 決定將該產品停產,可知會這麼做應該是因為「逐 漸減少的」銷售量,故答案應選 (A)。

6. ... , including a rumor that Pop Rocks could cause the stomach to explode if mixed with soda, along with its relatively short shelf life.

 理由 

a. 空格前有不定冠詞 a,而空格後有引導形容詞子句 的關係代名詞 that,故知空格應置入子音開頭的單 數可數名詞,以作為該形容詞子句的先行詞。

b. 選項中尚有 (B) soar 及 (C) rumor 符合條件,本 句說明跳跳糖的收益驟然下降的原因,可知應是 出現了一個該糖果與汽水混合會導致胃爆炸的「謠 言」,故答案應選 (C)。

7. Regardless of the company’s relentless effort to convince the public of the candy’s safety, the fear spread through schools and parent groups...

 理由 

a. 空格前有引導不定詞片語的 to,而空格後有名詞詞 the public(大眾),故知空格應置入原形及物 動詞。

b. 選項中僅剩 (H) convince 符合條件,置入後表儘 管該公司持續努力「說服」大眾該糖果很安全,但 恐懼仍蔓延開來並導致銷售量暴跌,故選之,置入 後亦符合 “convince sb of sth” 的用法。

8. ... , Kraft Foods purchased the recipe and rights and was determined to bring the candy back to the market.

 理由 

a. 空格前有專有名詞 Kraft Foods(卡夫食品),而 空格後有名詞詞組 the recipe(配方),且根據本 句時態,故知空格應置入過去式及物動詞。

b. 選項中尚有 (E) purchased 及 (I) licensed 符合條 件,前一段指出跳跳糖因銷售暴跌,通用食品公司 便將其停產,而本句後半提到卡夫食品決心要讓該 糖果重返市場,可知卡夫食品應是「買下」了跳跳 糖的配方和版權,故答案應選 (E)。

9. Sales soon started to soar once again thanks to clarifying statements about the candy’s safety and longer expiration dates.

 理由 

a. 空格前有引導不定詞片語的to,而空格後有副詞 once again(再次),故知空格應置入原形不及物 動詞以被 once again 修飾。

b. 選項中僅剩 (B) soar 符合條件,置入後表多虧針 對該糖果安全性的澄清聲明以及更長的有效期限, 銷售很快開始再次「飆升」,故選之。

10. Kraft Foods then licensed Zeta Espacial S.A. to manage international production and distribution.

 理由 

a. 空格前有專有名詞 Kraft Foods(卡夫食品)及 副詞 then(接著),而空格後亦有專有名詞 Zeta Espacial S.A.,且根據本句時態,故知空格應置 入過去式及物動詞。

b. 選項中僅剩 (I) licensed 符合條件,置入後表卡夫 食品接著「授權」給 Zeta Espacial S.A. 來管理 國際生產和配銷,故選之,置入後亦符合“license sb to V” 的用法。

 

 

被稱為跳跳糖的獨特美式糖果的故事很引人入勝。這 種似乎會在人們嘴裡「爆炸」的小硬糖塊是在 1956 年由 威廉.米切爾發明出來的,他是在通用食品公司工作的化學 家。製作過程需要讓糖液在高壓下暴露於二氧化碳之中,這 樣等該液體冷卻後,就會在糖果內產生小氣泡。當這種糖果 被吃進嘴裡且被唾液融化後,氣泡會立刻爆炸,在嘴巴裡製 造出啵啵的感覺。

儘管跳跳糖於 1956 年被發明,但該公司耗時整整二十 年的時間才正式推出該款糖果。一上市,跳跳糖就大受小朋 友歡迎。單單第一年,銷售總額就達到一億多美元。然而, 跳跳糖的大成功沒有持續太久。在 1982 年,通用食品公司 因為逐漸減少的銷售量而決定將該產品停產。驟跌的收益歸因於一些因素,其中包含一個跳跳糖若與汽水混合會導致胃 爆炸的謠言,以及跳跳糖本身相對短的保存期限。儘管該公 司持續努力說服大眾該糖果很安全,但恐懼仍在全美的學校 和家長團體之間蔓延開來,導致銷售量暴跌。

跳跳糖的生產停止之後幾年,卡夫食品買下了其配方和 版權,決心要讓該糖果重返市場。結果這是一個聰明的決定 和投資。多虧針對該糖果安全性的澄清聲明以及更長的有效 期限,銷售量很快開始再次飆升。卡夫食品接著授權給 Zeta Espacial S.A. 來管理國際生產和配銷。跳跳糖不只洗刷汙名並重新流行起來,如今在世界各地也能買到各種口味的跳跳糖。

 

本篇內容出自《常春藤解析/生活英語雜誌》,
2024/06/16 00:00 前買享優惠
Ivy Engrest 訂戶在訂閱期間訂閱紙本(無贈品版本)再享最低 62折優惠!)>>
【雜誌訂閱】機會命運請選擇

回饋與建議

為了提供更好的閱讀體驗與學習感受,有任何建議或問題歡迎留言讓我們知道,感謝~
1000

學會了嗎?✋來答題得 熊贈點






作者

Brian Foden
Brian Foden
Every failure is a step to success.
立即享每週精選文章及最新優惠訊息推播!